Weekly photo challenge: Layers

When the theme Layers popped up at the Weekly Photo Challenge, I hesitated between two pictures. I was thinking about the John Lennon Wall, which is covered by layer upon layer of street art and tags. But then, I got hungry, and remembered I already showed a picture from it recently for the Weekly Photo Challenge: The Hue of Me. So instead, I give you another kind of layers:

Quand le thème Layers (couches) est tombé pour le défi photo hebdomadaire, j’ai hésité entre deux photos. Je pensais au mur John Lennon, couvert de couches de tags et de graffiti. Puis j’ai eu un petit creux, et je me suis souvenu vous avoir déjà montré une photo du mur il n’y a pas longtemps pour le Défi Photo Hebdomadaire: 50 nuances de moi. Donc à la place, voici un autre type de couches:

Galette des rois (Weekly Photo Challenge: Layers)

Galette des rois (Weekly Photo Challenge: Layers) (1/60s, ƒ/4, ISO 800, 21 mm)

This is a King’s Wafer, a traditional cake made in France for the Sorting of the kings. The inside is marzipan. And the outside is made of puff pastry. And did you know real puff pastry really *is* more than a thousand layers? You make it by making dough with flour and water, then putting a big stick of butter in the middle, wrapping it in dough, and then you flatten the dough, fold it, turn it, flatten, fold, turn… etc. Every time you fold you double the amount of the layers. The fat in the butter preventing all the layers to stick to each other and keeping them magically separated. It’s a pain to do it by hand, but not so difficult with regular flour. Gluten-free flour, on the other hand… Speaking of which, if you want the recipe, it’s here: Gluten Free “Galette des rois”

Les français auront reconnu la galette des rois, gâteau traditionnel français qu’on fait pour tirer les rois. Frangipane en dedans, et pâte feuilletée au dehors. Et vous saviez que la vraie pâte feuilletée c’est *vraiment* plus d’un millier de couches? On la prépare en faisant une pâte avec eau et farine, puis on place un bon gros pavé de beurre au milieu, on l’emballe dans la pâte, puis on étale, on replie, on tourne, on étale, on replie, on tourne… etc. À chaque pliage on double le nombre de couches. La graisse du beurre empêche les couches de se coller ensemble et les garde séparées comme par magie. C’est un peu chiant à faire à la main, mais pas si compliqué que ça avec de la farine normale. De la farine sans gluten, en revanche… D’ailleurs, si vous voulez la recette, c’est là: Galette des rois sans gluten

PS: as usual You can check the pingbacks and comments section over at the Daily Post for more interpretations of the theme🙂

PS: Comme d’habitude vous pouvez aller voir la section pingbacks et commentaires du Daily Post pour plus d’interprétations du thème🙂

14 thoughts on “Weekly photo challenge: Layers

  1. J’ai encore ma photo à mettre🙂
    Je l’ai mise de côté.
    Oui….oui….excellent….c’est vache d’être aussi tentant avec les sucreries et en plus elle a l’air si …..delicious ….🙂

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    • The process is a tad bit lengthy, but it’s pretty straightforward when you have the right flour and the right butter (recently read an article about Canadian butter being only 80% fat and making it terrible for puff pastry, where butter needs to be 82-83% fat minimum…). I enjoy baking, too, so when I have time, I don’t mind attempting to do it. The baking takes my minds off things😉

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